Fietstocht Venlo
First Cradle to Cradle tour in the world


 

Organisatie: stichting VenloSpelen / CitySpelen

De fietsroute ‘De verborgen geheimen van Venlo’ is een burgerinitiatief dat ondersteund wordt door de gemeente Venlo

De initiatiefnemers zijn:

• Peter van de Ven      | 06-20872898  |  

• Henriette Stroucken | 06-30230029 |  info@citytourvenlo.nl 

Enkele eerdere projecten die wij samen bedachten, organiseerden en uitvoerden. O.a. :

• Duurzame stadswandeling 2016 : ‘De geheimen van Venlo’

• De duurzame winkelstraat Venlo

• Vensters op Duurzaamheid

• Koninkrijk Bhutan naar wereldtentoonstelling Floriade halen met Erica Terpstra en oud-minister Cramer als ambassadeurs.  Met als doel nieuwe, structurele en duurzame verbindingen te leggen om kennis en ervaring te delen.  

• VenloSpelen KazerneKwartier, VenloSpelen in de wijk.(Soep & Spelen). 

------------------------------------------------------------------------------------

Persbericht                                                                                               Venlo, 20 september 2017

Eerste Cradle to Cradle fietsroute ter wereld: ‘de verborgen geheimen van Venlo’
‘Geniet, na de workshops, van het weidse uitzicht van ons groene stadskantoor’

In het weekend van 28 en 29 oktober wordt de officiële start gegeven aan een unieke fietsroute in Groot-Venlo. Per fiets ontdekken de deelnemers een aantal bijzondere plekken die geïnspireerd zijn op de Cradle to Cradle filosofie. De toekomst van bouwen, ontwerpen en fabriceren is circulair. Grondstoffen worden hergebruikt in plaats van weggegooid of dienen als voeding voor de aarde. Cradle to Cradle is, naast circulair, gericht op de gezondheid en welbevinden van de mens. Venlo is een van de koplopers. Cradle to Cradle gebouwen zorgen voor een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit.  

 Route zonder vast begin- of eindpunt 

De fietsroute voert langs Cradle to Cradle geïnspireerde knooppunten en bijzondere plekken in Groot-Venlo.  Van stadskantoor tot sporthal. Van basisschool tot Kloosterdorp Steyl. Bij elk knooppunt kan de fietstocht, die als ‘kringloop’ is uitgestippeld, beginnen. Per fiets beleeft u onze mooie stad als een enthousiaste toerist.

Deelname en registratie gratis 

U doet per fiets diverse stadsdelen langs en beide zijden van de Maas aan. Deelname is gratis, maar wie zich aanmeldt via de website http://citytourvenlo.nl/ krijgt een aantal extraatjes. Een bezoekje aan het stadskantoor behoort tot de mogelijkheden. Ontdek waarom filmploegen uit Duitsland, Zuid-Afrika en Taiwan naar Venlo komen om opnames te maken van ons bijzondere stadskantoor. Doe mee met de Cradle to Cradle workshops en geniet van het overweldigende uitzicht vanaf het dak van ons groene stadskantoor.  

De fietstocht is een initiatief van de stichting CitySpelen en de gemeente Venlo.

In de media:

Dutch Earth Week

Eropuit in Limburg

Rekreavakkrant 

Noord-Limburg in Business

Omroep Venlo 

 

 ----------------------------------------------------------------------------                                                                                           

Open dagen Stadskantoor  Venlo

 De gemeente Venlo organiseert twee open dagen om inwoners en andere geïnteresseerden de gelegenheid te geven het nieuwe Stadskantoor te bezoeken. Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober (de week na de herfstvakantie) tussen 11.00 en 16.00 uur kan het publiek komen kijken. De open dagen worden georganiseerd ter afsluiting van het Cradle to Cradle jaar.

In oktober 2016 startte het Cradle to Cradle jaar van de gemeente Venlo. Het Stadskantoor werd op 14 oktober 2016 officieel geopend en de twee open dagen trokken toen 7.000 bezoekers. Intussen zijn er al zo’n 17.000 mensen rondgeleid, van studenten tot ondernemers en van inwoners tot internationale gezelschappen. De belangstelling voor dit bijzondere gebouw, dat in het voorjaar een internationale Architectuurprijs won, blijft groot.

 Tips voor thuis

Als ‘extraatje’ ten opzichte van de open dagen vorig jaar, wil de gemeente nu meer dan alleen het gebouw laten zien. Ze wil ook inwoners inspireren wat ze thuis kunnen doen om duurzamer te leven. Daarvoor komen er standjes, workshops en inloopsessies. Bijvoorbeeld over een gezond binnenklimaat, het  besparen en opwekken van energie, het afkoppelen van de regenpijp van het riool, tips om je tuin te vergroenen etc. Ook zijn er activiteiten om kinderen en jongeren spelenderwijs met duurzaamheid kennis te laten maken.

 Fietstocht

Verder komt er een fietstocht langs Venlose pareltjes die Cradle to Cradle omarmd hebben, zoals Sportcomplex Egerbos, basisschool De Zuidstroom, AGMI Trafic in Tegelen, Wereldpaviljoen Steyl, Kinderboerderij Hagerhof, Stadstuinderij Venlo etc. Via een app en via gidsen ter plekke krijgen mensen uitleg over wat je onderweg allemaal ziet.

Bereikbaarheid

Het Stadskantoor van Venlo is gelegen aan Hanzeplaats 1 in Venlo. Er komen extra fietsstallingen aan de Veilingstraat. Parkeren van auto’s kan in de parkeergarage Maaswaard (gelegen onder het Stadkantoor) of gratis op het Kazerneterrein (Garnizoenweg 3, loopafstand tot Stadskantoor is 7 min.).